Dezinsekce je označení pro soubor metod a prostředků určených k hubení hmyzu a dalších členovců. Zaměřuje se především na hmyz žijící v blízkosti lidí, někdy se však provádí preventivně v přírodě (např. postřik ploch po povodních k zamezení přemnožení komárů). Hmyz a jiní členovci jsou významným přenašečem chorob a způsobují škodu na potravinách, surovinách, výrobcích apod.

Hmyz patří k členovcům, kteří dokáží člověka štípnout, bodnout nebo kousnout, což je pro člověka nepříjemné, někdy až nebezpečné (z důvodu alergií a přenosu některých onemocnění). Hmyz ničí například potraviny, oblečení nebo čalouněný nábytek.

Dělení hmyzu:

  • obtížný hmyz
  • škůdci potravinových zásob
  • materiální škůdci
  • škůdci zdraví

Metody dezinsekce

  • mechanická: běžný úklid, pasti, lepové pásky, mechanické lapače
  • biologická: využití přirozené mezidruhové predace, navození patologických stavů způsobujících úhyn nebo nedokončení vývoje
  • fyzikální: teplotní výkyvy, sluneční záření, ionizující záření, ostatní záření ultrazvuk, elektrický proud (pasti)
  • chemická: využití různých druhů insekticidů.

Nejčastější druhy škodlivého a obtížného hmyzu

  • šváb obecný
  • mravenci faraoni
  • rus domácí
  • červotoči
  • moli
  • štěnice
  • mouchy, komáři a další